Veste excelentă pentru sistemul medical: primul ventilator românesc care poate salva vieți

de: Răzvan Băltărețu
16 04. 2020
Piron Guillaume / Unsplash

În criza medicală de acum o cursă importantă e dezvoltarea unui ventilator mecanic pentru cazurile de insuficiență respiratorie. România are acum unul care a trecut de prima etapă de omologare.

Primul ventilator care să treacă de prima etapă de omologare a fost dezvoltat de un grup de ingineri din Târgu Mureș și Cluj. Acum urmează să fie testat pe pacienți umani. Acesta a fost conceput, creat și testat în câteva săptămâni.

Testul a fost derulat la spitalul de urgență „Regina Maria” din Brașov. Evaluarea a fost făcută de-o comisie formată din reprezentanții Agenției de Cercetare de Tehnică și Tehnologii Militare. Aceasta omologhează, pe perioada stării de urgență, aceste echipamente.

„Au fost prezenți medici de la Spitalul de Urgență și de la Spitalul Militar Brașov, a fost testat echipamentul, a răspuns cu brio solicitărilor, am primit undă verde pentru a fi testat pe pacienți umani. Testarea va începe, probabil, miercuri sau joi. Este un produs românesc, deschide calea celor de acest tip în România, permite unei echipe să cerceteze, să inoveze și să dezvolte aceste produse. […] Putem produce aparatul la un preț sub cel al pieței. Știm cu toții că, în acest moment, prețurile au explodat pentru că cererea depășește mult oferta, dar noi ne situăm mult sub prețurile de vânzare ale aparatelor din import.”
Răzvan Corneliu Popa, administratorul companiei Gaze Industriale Mureș

Dacă acest ventilator va trece cu bine toate testele, firma românească va putea produce circa 15 aparate pe zi. Poate astfel să suplinească lipsa acestei aparaturi medicale din secțiile de terapie intensivă.

Dacia, pe listă să fabrice un ventilator mecanic

În urmă cu aproape o săptămână, premierul României a dat speranțe că ar putea fi produs un ventilator și la fabrica Dacia. „[…] la Ministerul Apărării a fost validat un prototip de ventilator care este supus testărilor şi sper să începem să producem cât mai curând. De asemenea, suntem în relaţii cu o companie americană care ne-a pus la dispoziție proiectul de fabricație și cu parteneri din România, cum ar fi Dacia, Renault, încercăm să pornim producţia de ventilatoare în România”, a transmis Ludovic Orban.

Dintre producătorii auto, Tesla a prezentat deja un prototip funcțional de ventilatoare. E produs cu piese de la mașini – e folosit inclusiv ecranul din bordul modelelor Tesla. De cealaltă parte, Seat a anunțat că va folosi uzina din Spania pentru așa ceva. Compania va lucra să ajungă să producă un număr de 300 de ventilatoare de urgență în fiecare zi.